Läs om hur Arval förhåller sig till Covid-19-pandemin här

information about my car

Tips för säker och ekonomisk körning

Vi vill att våra förare ska vara trygga och att din bilpark ska vara så ekonomisk som möjligt. Här är några idéer som vi hoppas att du ska kunna använda.

Dina förare tillbringar troligen många timmar i veckan bakom ratten. På Arval strävar vi efter att förse dem med bilar som erbjuder optimal prestanda, inte minst när det gäller säkerhet. Men färden kommer bara att bli både säker och ekonomisk om alla förare följer följande körtips.

Hur många liter gas för en LPG-bil?

Hur många liter gas för en LPG-bil?

 

 • Kör inte en LPG-bil tills tanken är nästan tom, då detta kan orsaka skador.
 • Fordonet startar automatiskt på gas. Du behöver alltså inte att köra på gas under färd för att hålla systemet i gott skick, men se till att alltid ha minst 10 liter gas i tanken. 
 • En gastank är INTE ett tillägg till gasoltanken som ett sätt att uppnå en större körsträcka utan att stanna för att tanka.
 • En normal bränsleförbrukning är en tank gas för varje 40 tankar med gasol.
Bränsleförbrukning

Bränsleförbrukning

 

Kontrollera däcktrycket regelbundet (minst en gång i månaden). Gör detta innan däcken värms upp.

Utför service regelbundet (i enlighet med tillverkarens anvisningar).

Undvik överdriven acceleration på låg växel.

Byt till en högre växel så fort som möjligt.

Accelerera lugnt och var uppmärksam.

Kör inte i onödan med en takräcke eller takbox.

Kör inte i onödan med luftkonditioneringen på.

Stäng av elkrävande utrustning när du inte behöver den (exempelvis värmeslingor i bakrutan).

Körsäkerhet

Körsäkerhet

 

 • Kontrollera däckens lufttryck regelbundet. Däck med fel lufttryck får sämre grepp på vägbanan, vilket resulterar i en längre bromssträcka och ökad risk för sladd. När däcken har rätt tryck, drar bilen dessutom mindre bränsle.
 • Planera din färd. När du inte behöver koncentrera dig på att hitta rätt väg, ägnar du mer uppmärksamhet åt trafiken omkring dig. 
 • Undvik att tala I telefon under körning. Inte heller handsfree-samtal är riskfritt: när du talar i telefon blir du mindre uppmärksam på trafiken omkring dig.
 • Håll ett säkert avstånd till fordonet framför, så att du hinner reagera om den till exempel gör en plötslig inbromsning. En metod att hålla rätt avstånd, är att tillämpa tvåsekundersregeln till bilen framför.
 • Anpassa din körstil efter väderförhållandena. Vid nedsatt sikt, sänk hastigheten och dubbla avståndet till fordonet framför dig. Gör inga hastiga inbromsningar, utan minska hastigheten gradvis och håll dig om möjligt i den innersta filen så att du vid en eventuell nödsituation snabbt kan köra ut på vägrenen.
 • Placera inte lösa föremål (paraply, kartor, en flaska läsk, etc.) på hatthyllan. Vid en kollision eller plötslig inbromsning, kan till synes harmlösa objekt slungas med sådan kraft att de kan orsaka allvarliga skador.
 • Använd alltid säkerhetsbältet. Vid en eventuell kollision håller bältet kvar dig i sätet och begränsar risken för skador.
Eko-körning

Eko-körning

Begreppet eko-körning innebär att köra mer medvetet och effektivt. Under årens lopp har tekniken i bilar förbättrats avsevärt, vilket gör att förare måste anpassa sin körstil därefter. Arval rekommenderar att du följer principerna om eko-körning som, förutom att säkerställa att du kör din bil på ett ansvarsfullt sätt, även minskar bränsleförbrukningen med upp till 10 procent, gynnar miljön och bidrar till att sänka kostnaderna för din arbetsgivare.

 • Lägg i en högre växel så fort som möjligt: ​​redan mellan 2000 och 2500 varv per minut. Detta gäller såväl bensin, som diesel- och gasolmotorer.
 • Om du ser att du kommer att behöva bromsa eller stanna vid ett trafikljus, släpp gasen i tid och låt bilen rulla på den växel du kör i.
 • Håll en jämn hastighet så mycket det bara är möjligt, och försök hålla en låg rpm på högsta möjliga växel. Kör helst på 5:ans växel från 80 km/timman.
 • Var noga med att kontrollera däcktrycket en gång i månaden.
 • Titta långt framåt och planera din körning.
 • Stäng av motorn när du väntar vid en broöppning eller en järnvägsövergång, har fastnat i en bilkö, eller väntar på en passagerare. Starta motorn igen utan att trampa på gaspedalen.
 • När det är möjligt, använd dig av bilens utrustning, såsom bilens varvräknare, farthållare och färddator.
 • Förutom din bilmodell och din körstil, avgör även diverse andra faktorer bränsleförbrukningen: din hastighet, användning av utrustning, luftmotstånd och bilens vikt. Försök att vara medveten om dessa "bensinslukande" faktorer.
Däckslitage

Däckslitage

 • Kontrollera däcktrycket regelbundet (minst en gång i månaden), medan däcken ännu inte värmts upp.
 • Utför service regelbundet (i enlighet med tillverkarens anvisningar).
 • Accelerera lugnt och var uppmärksam.
 • Bromsa in lugnt och i god tid innan en kurva.
 • Undvik att stöta mot trottoarkanter eller liknande hinder. En oupptäckt skada, kan orsaka punktering senare eller påverka hjulens balansering, vilket i sin tur påverkar bilens vägegenskaper och sannolikt resulterar i en för tidig förslitning av däcken.
 • Vid manövrering in och ut från parkeringsplatser, undvik att vrida ratten när bilen står stilla.
Hjälp och råd för förare

Tack vare digital teknologi och smarta telefoner, finns vi nära till hands för att ge dig den allra bästa hjälpen för din bil.

Arval Mobile+

Vi vet att din smartphone aldrig är långt borta. Så för att göra livet enklare för dig, har vi utvecklat Arval Mobile+, en webbaserad app för smartphones. Det innebär att du alltid har de nödvändiga registrerings- och försäkringsdokumenten och avtalsdetaljerna för din bil nära till hands.  Och ännu bättre, du är bara ett klick bort från att kontakta din Arval Account Manager.

mobile.myarval.com

 

Anta Arval Drive Challenge

Är du en bra bilförare? Vi kan hjälpa dig att bli ännu bättre. Ladda bara ner Arval Drive Challenge, en användarvänlig app för smartphones. Appen utvärderar din inbromsning, acceleration och hastighet under färd och betygsätter din körstil. Du kan också tävla mot andra förare och vinna fina priser och belöningar!

Arval Drive Challenge (IOS)

Arval Drive Challenge (Androïd)

Lämna tillbaka / köpa din leasingbil

Tre månader innan ditt leasingavtal löper ut, får du information om hur du returnerar din leasingbil. Vid återlämningstillfället måste bilen vara tvättad och invändigt städad. Tillbehör och utrustning som tillhör bilen, måste lämnas tillbaka. Du lämnar den gamla bilen när du hämtar ut en ny leasingbil från Arval. Om din nya bil levereras till dig, kör en förare från verkstaden bort din gamla bil. Vi bedömer eventuella skador på din gamla bil tillsammans med dig. Du har även möjlighet att köp din leasingbil, antingen för eget bruk eller på uppdrag av släkt och vänner. En tid innan leasingavtalet går ut, informerar vi dig om bilens inköpspris. Begagnade leasingbilar som är i gott skick finns också till salu.

Arval BNP Paribas Group - Full Service Vehicle Leasing