Läs om hur Arval förhåller sig till Covid-19-pandemin här

Hur man flyr ett sjunkande fordon

6 steg för att fly ett sjunkande fordon

Tänk dig att när du backar, och du av misstag glider över kajen och faller i vattnet. Vet du hur man ska fly ett sjunkande fordon?

Läs om det nedan.

  1. Sätt på lamporna. Att sätta på lamporna hjälper dig att bättre orientera dig och bilen är lättare synlig för räddningstjänsten. Lämna alltid dina nycklar i tändningen.

  2. Ta tag i säkerhetshammaren. Har du någonsin undrat vad du ska göra med säkerhetshammaren? Till att börja med, se till att hammaren alltid ligger inom räckhåll så att du inte behöver leta efter den när du behöver det. Hammaren kan göra skillnaden på mellan liv och död.

  3. Lås upp ditt säkerhetsbälte. Är ditt fordon upp och ner i vattnet? Då kan du inte öppna säkerhetsbältet eftersom du "hänger" i säkerhetsbältet. Skjut fötterna mot instrumentbrädan och tryck dig mot sätet. Skjut med en hand mot taket och använd din andra hand för att lossa säkerhetsbältet. Använd säkerhetshammaren om du inte kan få säkerhetsbältet att lossna. Du kan använda kniven i hammarens handtag för att klippa upp säkerhetsbältet.

  4. Öppna sidorutan eller krossa det. Först se om du kan öppna fönstret. Om detta inte fungerar, tveka inte att krossa fönstret med säkerhetshammaren eller ett tungt föremål.

  5. Kan du inte få upp fönstret? Få inte panik! Ta ett djupt andetag och vänta tyst tills fordonet har sjunkit nästan helt till botten. Så snart trycket inuti och utanför fordonet är samma kommer du att kunna öppna dörren.

  6. Ta dig ur bilen! Simma på ryggen för att komma ut ur fordonet, med ditt ansikte mot fordonet. Då kan du skjuta fordonet ifrån dig om det lutar. Bara när du har ett litet avstånd är det säkert att vända och simma till stranden.

Läs mer förartips
6 steg att fly ett sjunkande fordon