FLEET & MOBILITY BAROMETER 2025
Företag med vagnparker behöver ständigt anpassa sig till nya förändringar och förutsättningar. Arval Mobility Observatorys årliga undersökning, Fleet & Mobility Barometer 2025, har identifierat trender inom tre områden; miljömässig hållbarhet, kostnadseffektivitet och medarbetarnöjdhet.
Arval Mobility Observatory genomför årliga prognoser över mobilitetstrender på europeisk nivå och för den svenska marknaden. För att få en bra helhetsbild över utvecklingen för vagnparker och mobilitetsfrågor intervjuades i år 8061 vagnparksansvariga från 28 länder.
“Årets undersökning visar att behovet av en tydlig strategi för företagens mobilitet blir allt viktigare, med fokus på miljömässiga, ekonomiska och personalrelaterade aspekter. Sverige fortsätter att ligga i framkant när det gäller elektrifiering, laddningsinfrastruktur och alternativa mobilitetslösningar, samtidigt som HR-krav får en större roll i implementering av mobilitetslösningar. Det är tydligt att företag ser detta som en nyckel för att stärka sitt varumärke, minska sina utsläpp och attrahera samt behålla medarbetare.”, säger Frank Svenhard, Director Nordic Consulting
Årets barometer indikerar sex nyckeltrender för den svenska marknadens framtid:
- 88% av företagen har eller planerar att införa en policy för laddning
- Kostnadseffektivitet är fortsatt i fokus, 21% av företagen använder begagnade bilar i sin vagnpark som ett sätt att minska kostnader.
- Elektrifieringen växer, 88% av företagen med personbilar använder eller planerar att använda el- eller hybridfordon i sin vagnpark.
- Fullserviceleasing fortsätter att öka, 46% av företagen använder fullserviceleasing som sin huvudsakliga finansieringsmetod.
- HR och mobilitet går hand i hand. Företagen ser i allt större utsträckning mobilitetslösningar som ett sätt att attrahera och behålla talanger.
- Användningen av uppkopplade fordon ökar, 12% av företagen använder telematikdata idag och ytterligare 53% planerar att börja använda data inom de närmaste tre åren.
De olika trenderna som observerats i rapporten möjliggör att aktörer inom vagn- och mobilitetssektorn kan få en bättre förståelse för dynamiken och utvecklingen inom branschen, vilket hjälper dem att ta strategiska beslut. För att möta dessa förändringar behöver företag ha en tydlig strategi för elektrifiering, kostnadseffektivitet och anställdas mobilitetsbehov.
Ladda ner rapporten här


Metodologi 2024/2025
Det var det oberoende företaget Ipsos som genomförde denna undersökning som innehöll 8 061 intervjuer i 28 länder från den 26 augusti till 6 november 2024. Deltagarna rekryterades och intervjuades per telefon. Länderna som var inkluderade i undersökningen är; Österrike, Tyskland, Belgien, Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Storbritannien, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Schweiz, Finland, Danmark, Norge, Sverige, Mexiko, Kanada, USA, Turkiet, Marocko, Chile, Peru och Brasilien. Företag som ingick i undersökningen har minst ett fordon i sin vagnpark.
I Sverige genomfördes 300 intervjuer med företag enligt följande kriterier;
- 53% var företag med 1 till 99 anställda
- 27% var företag med 100 till 249/499/999* anställda (*beroende på marknad)
- 20% var företag med 250/500/1000* anställda eller fler (*beroende på marknad)
Om Arval Mobility Observatory
Arval Mobility Observatory är allmänt erkänt som e nav de sakkunniga plattformarna för forskning och utbyte av information inom industrin för vagnparks- och mobilitetssektorn. Den syftar till att samla in och tillhandahålla objektiv och korrekt information för att dela med alla intressenter, hjälpa dem att bättre förstå det nya mobilitetsparadigm vi verkar inom och att stödja dem i att navigera i den djungel som är det ständigt växande urvalet av tillgängliga mobilitetslösningar.
www.mobility-observatory.arval.com