Go Arval Electric

 

Vi bryr oss. Om miljön. Om ditt företags utgifter. Låt oss tillsammans skapa en grönare vagnpark.

 • Vad är en Elbil/ EV och hur funkar de?

  Under de senaste åren har antalet plug-in hybrid och elbilar ökat i Sverige. Sverige är idag en av de ledande länderna där utvecklingen går fortast, vi är bland de bästa i EU och på en tredje plats i världen när det gäller andelen laddbara bilar. Idag finns närmare 200 000 laddbara personbilar i Sverige och var tredje bil som registrerades under 2020 var en laddbar bil.

  Elbil, eller EV(Electric Vehicle) som det ibland kallas, är ett fordon som drivs av en eller flera elmotorer som laddas med hushållsel från kraftnätet. Bilen har ett stort batteri som måste laddas för att du skall kunna använda fordonet. Beroende på fabrikat och modell kan storleken på batteriet variera, vanligtvis brukar storleken vara mellan 50-100 KW.

  En elbil har ingen förbränningsmotor, den ger inga utsläpp och kan bidra till en förbättrad miljöpåverkan, och elektricitet är ett billigare bränslealternativ till skillnad från fossila bränslen som bensin och diesel.  Med en elbil slipper man mycket av det klassiska underhållet som är förenat med traditionella förbränningsmotorer, detta då en elmotor har färre lösa mekaniska delar.

  En elbil är utmärkt för citykörning och samtidigt är de mycket tysta vilket kan bidra till minskade bullernivåer i storstäder. Merparten av alla bilresor är jämförelsevis korta, vid längre resor med en elbil bör man säkerställa att de ligger inom fordonets maximala räckvidd, eller planera sin körning med laddningsmöjligheter längs med vägen. I Sverige finns det idag över 12 000 publika ladd punkter, varav 1396 snabbladdningsstationer som med större kraft kan ladda ett batteri på mindre än en halvtimme. 

  Leasing av elbilar blir ett alltmer populärt val för både konsumenter och företag. Förbättringar av batteriteknik, kostnadseffektivitet och längre räckvidd samt ett växande nätverk av offentliga laddningspunkter innebär att det är mer praktiskt än någonsin att leasa ett elfordon. Elbilar producerar inga utsläpp, har låga driftskostnader och är ett smidigt sätt att ta sig fram.  

 • Olika typer av elbilar

  Vilka olika typer av elbilar finns det? Vi reder ut begreppen och förklarar skillnaderna.

  Olika teknologier
  När biltillverkare hänvisar till "elektrifiering" av deras modellutbud kan det potentiellt involvera en eller flera av följande elfordonsteknologier.

  Mild Hybrid (MHEV)

  SE_MildHybrid

  I en ”Mild Hybrid”, hjälper elmotorn förbränningsmotorn och går inte enbart på elektrisk kraft.

  Generellt, när man använder ett 48-voltssystem kan bilen inte anslutas och vanligtvis ger de större bränsleekonomibesparingar än den konventionella start-stopp-funktionen.

   

  Full Hybrid (HEV)

  SE_FullHybrid

  Denna bil har ett mycket litet batteri, elmotor och förbränningsmotor. Den kan köra några kilometer på elkraft och byter sedan tillbaka till förbränningsmotorn.

  Denna bil kan inte laddas med kabel, utan laddas av en kombination av motor och regenerativ bromsning.

  Plug-in Hybrid (PHEV)

  SE_PluginHybrid

  Denna teknik har ett större batteri, elmotor och förbränningsmotor. Den kan köras normalt mellan 30 och 65 km på elkraft och byter sedan tillbaka till förbränningsmotorn.

  Även om motorn och den regenerativa bromsningen hjälper till att ladda batteriet som en HEV, behövs de laddas varje dag för att utnyttja tekniken fullt ut.

  Battery Electric Vehicle (BEV)

  SE_BatteryElectricVehicle

  Det här är helelektriska bilar med mycket större batterier, som endast drivs av el utan förbränningsmotor.

  Medan BEV: er kommer att använda regenerativ bromsning för att ladda batteriet och maximera räckvidden måste de vara anslutna för att ladda helt.

  BEV kallas normalt bara 'Electric Vehicle' och kan också kallas "EV's".

 • Är elbilar rätt för din vagnpark?

  Elbilar blir snabbt en integrerad del av många företagsvagnparker. Arval erbjuder inkluderande lösningar med rådgivning och stöd för att säkerställa en smidig övergång till elektrifierade fordon.

  Att driva elbilar och skåpbilar är fortfarande nytt för många, men de erbjuder stor potential för din vagnpark. Bränsle-, service-, underhålls- och reparationskostnader minskar kraftigt vilket bidrar till en mer konkurrenskraftig total TCO. Arval kan ge dig expertråd om när elfordon är ett bra alternativ för ditt företag. Då stöder vi din övergång.
  Intresserad av att ta reda på om elfordon kan gynna dina vagnparker och företagens sociala ansvarsmål? Kontakta oss redan idag.
   

  Identifiera elektrifieringspotentialen

  Arval-experter genomför en "SMaRT-granskning" av din vagnpark, analyserar din fordons bilanvändning, fordonsstorlek och körsträcka och ger råd och identifierar när och var ett elektriskt (eller elektrifierat) fordon kan vara rätt för dig.

  Omfattande laddningslösningar

  Arvals EV-erbjudande inkluderar ladd-infrastrukturen, installerad både på ditt kontor och i dina förarhem. Vi säkerställer tillgång till offentliga laddningsplatser och stöder automatisk återbetalning för hemladdning.

  Vi gör det enkelt

  Testa ett elbil i en vecka eller två för att se om det passar ditt företag. På Arval kan du returnera det utan några extra kostnader.

Elbilar ger din vagnpark unika fördelar

___

Uppfyll företagets sociala ansvar med ett lägre utsläppsavtryck

___

Sänk dina underhållskostnader med elbilar

___

Förbättra din vagnparks genomsnittliga bränsleekonomi

___

Parkering till lägre kostnad ibland även inklusive el

 • Laddning, hur funkar det?

  Arvals EV-erbjudande inkluderar ladd-infrastrukturen, installerad både på din arbetsplats och i dina förarhem. Vi säkerställer tillgång till offentliga laddningsplatser och stöder automatisk återbetalning för hemladdning.

  Arval-experter genomför en "SMaRT-granskning" av din vagnpark, analyserar dina fordons användning, fordonsstorlek och körsträcka och ger råd och identifierar när och var ett elektriskt fordon kan vara rätt för dig.

 • Vad kostar laddning av elbil?

  Den optimala laddplatsen för en elbil är de platser där bilen står parkerad mestadels, t.ex. vid hemmet eller vid arbetsplatsen. Med vanlig hushållsel tar det cirka 8-9 timmar att ladda en elbil. Det finns även snabbladdningsstationer med högre spänning och styrka, en snabbladdning tar cirka 20-30 minuter. Samtidigt är snabbladdning mer kostsamt än vad det kostar att ladda bilen hemma. 

  Det lönar sig att alltid ladda bilen hemma, för att ta reda på hur mycket laddning hemma kostar kan man multiplicera strömpriset med bilens batterikapacitet.

  Arvals EV-erbjudande inkluderar ladd-infrastrukturen, installerad både på din arbetsplats och i dina förarhem. Vi säkerställer tillgång till offentliga laddningsplatser och stöder automatisk återbetalning för hemladdning.

 • Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

  Den tid det tar att ladda en elbil beror på laddningsenhetens hastighet och storleken på batteriet. 

  En hemladdningsenhet laddar ett 50 kWh-batteri på cirka 5-6 timmar. 

  En långsam laddning (från ett hushållsuttag) kommer endast att ge 2,5kw. En snabb laddningsenhet (både för hemmet, arbetsplatsen och publika) är vanligtvis ca 7-22 kW. En superladdare kan vara från 100kW till 350kW

  Beräknad laddningstid för ett urval av modeller baserat på olika laddningsenheter visas i tabellen nedan:

  Märke / Modell Batteri (kwh) Eluttag 2,5 kW (0-100%) Hemmaladdare 7,5 kW (0-100%) Snabbladdare 50 kW (10-80%)
  Audi E-tron 95 44 timmar 14 timmar 76 min
  BMW i3 42 19 timmar 6 timmar 36 min
  DS3 Cross Back E-tense 50 24 timmar 8 timmar 53 min
  Hyundai Kona 67 33 timmar 10 timmar 63 min
  Kia E-Niro 67 33 timmar 10 timmar 63 min
  Jaguar I-pace 90 43 timmar 13 timmar 75 min
  Mercedes EQC 85 41 timmar 13 timmar 75 min
  mini Cooper Electric 33 15 timmar 5 timmar 28 min
  Nissan Leaf E+ 62 29 timmar 10 timmar 62 min
  Peugeot E-208 50 24 timmar 8 timmar 53 min
  Renault Zoe ZE50 50 27 timmar 9 timmar 56 min
  Tesla Model 3 75 37 timmar 12 timmar 75 min
 • Vilka typer av laddare finns det?

  Det finns två varianter; Typ 2-kontakt och Typ 1-kontakt. Man har från EU standardiserat ladduttagen för elbilar i Europa, Typ 2-kontakten är numera standard för normalladdning och den vanligaste i Sverige.

   

  Type 1 Type2
  Typ 1 kontakt Typ 2 kontakt

   

  Kan jag ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

  Det går men det är inte lika effektivt, att ladda en elbil kräver hög effekt, samtidigt som laddning med ett traditionellt uttag är tidskrävande. Installation av en särskild laddbox rekommenderas. Notera att man inte bör använda ordinarie förlängningssladdar eller vanliga hushållsel-artiklar för att ladda en elbil. 

   

  Var kan jag ladda min elbil?

  Tillsammans med vår samarbetspartner newmotion kan du få åtkomst till europas största offentliga laddningsnätverk. Här kan du söka efter och hitta fler än 200 000 offentliga laddplatser i närheten och på vägen i 35 länder. Med en smidig kartfunktionalitet kan du lokalisera den lämpligaste laddningsstationen närmast dig. Alternativt få en överblick inför längre resor och säkerställa laddningsstationer längs med vägen. Läs mer här.

 • Vanliga myter om elbilar

  "Elbilsbatterier håller inte länge"

  Tillverkarna brukar lämna garantier på 5-8 år, beroende på fabrikat och modell.

  Det finns flera genomförda tester där b.la taxichaufförer kört över 54 000 mil med sina Tesla bilar utan att behöva byta batteri. Enligt dessa tester har batterierna efter dessa mil enbart minskat 15 % i kapacitet.

  I en annan undersökning av den Holländsk-Belgiska Teslaklubben, tappade Tesla Model S ca 11 % av sina batteriers kapacitet efter 16 000 mil. https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/maxrange.35978/

   

  "Det går inta att byta ut delar på ett elbilsbatteri"

  Numera går det att byta ut delar på elbilsbatterier. Vanligtvis produceras batterierna så att vissa delar kan bytas ut. Det blir flexiblare för tillverkarna vid garantiärenden.

  Med Arval som leasingpartner behöver du aldrig oroa dig om service eller garantiärenden kring ditt leasade fordon. Vi är specialiserade på fullserviceleasing. Varje dag erbjuder över 7 000 Arval-medarbetare i 30 länder flexibla lösningar för att göra resor sömlösa och hållbara

   

  "Det går inte att återvinna batteriet"

  Numera går nästan alla batterier att återvinna, merparten av batteriernas celler är återanvändbara och kan nyttjas för andra ändamål, t.ex. att skapa nya batterier. De delar av batterierna som inte kan återanvändas bryts ner på ett hållbart sätt.

   

  "Det finns ingen körglädje med elbilar"

  Elbilar har ingen växellåda, transmission eller motorljud. De är nästan ljudlösa och okomplicerade att köra jämfört med vanliga bilar med förbränningsmotor. Elbilar har en snabb acceleration då elmotorn har ett jämnt vridmoment redan från start. Batteriet är ganska tungt men den är oftast integrerat i bilens bottenplatta.  

   

  "Det tar lång tid att ladda en elbil"

  Detta är helt beroende av laddningsenhetens hastighet och storleken på batteriet.  En hemladdningsenhet laddar ett 50 kWh-batteri på cirka 4-6 timmar. Det finns även snabbladdningsstationer med högre spänning och styrka, en snabbladdning tar cirka 20-30 minuter.   

   

  "Elbilar är dyrare att underhålla än vanliga bilar"

  Inköpspriset på en del bilmärken är fortfarande förhållandevis höga, men i takt med ökade efterfrågan sjunker priserna. Med en elbil slipper du mycket av det klassiska underhållet som är förenat med traditionella förbränningsmotorer, detta då en elmotor har färre lösa mekaniska delar.

  Arval erbjuder inkluderande lösningar med rådgivning och stöd för att säkerställa en smidig övergång till elektrifierade fordon.

   

  "Elbilar funkar inte på vintern"

  Klimat och väderlek påverkar den faktiska räckvidden på en elbil. Om man däremot planerar sin körning och värmer upp bilen medan den laddas, då kommer inte batteriets kraft gå åt att värma bilen under körning, vilket kan bidra till en förbättrad räckvidd.

   

  "Elbilar på ”fulel” är värre för miljön än bilar med förbränningsmotorer"

  Elbilar är mer effektiva att utsläppen vid användning blir mindre än traditionella bilar med bensin eller diesel.

FAQ

Svar på de vanligaste frågorna om elbilar

Vad är ett elektriskt fordon?

Elbil, eller EV (Electric Vehicle) som det ibland kallas, är ett fordon som drivs av en eller flera elmotorer som laddas med hushållsel från kraftnätet.


Vad är skillnaden på en elbil och en plug-in hybrid?

En Elbil (EV) är ett fordon som helt drivs av elektricitet från ett batteri som laddas upp. Bilen laddas uteslutande med elektricitet från elnätet.

En Plug-in hybrid (PHEV) har två kraftkällor som förenar en klassisk förbränningsmotor med ett eldrivet batteri.


Hur lång tid tar det att ladda en EV?

Märke / Modell Batteri (kwh) Eluttag 2,5 kW (0-100%) Hemmaladdare 7,5 kW (0-100%) Snabbladdare 50 kW (10-80%)
Audi E-tron 95 44 timmar 14 timmar 76 min
BMW i3 42 19 timmar 6 timmar 36 min
DS3 Cross Back E-tense 50 24 timmar 8 timmar 53 min
Hyundai Kona 67 33 timmar 10 timmar 63 min
Kia E-Niro 67 33 timmar 10 timmar 63 min
Jaguar I-pace 90 43 timmar 13 timmar 75 min
Mercedes EQC 85 41 timmar 13 timmar 75 min
mini Cooper Electric 33 15 timmar 5 timmar 28 min
Nissan Leaf E+ 62 29 timmar 10 timmar 62 min
Peugeot E-208 50 24 timmar 8 timmar 53 min
Renault Zoe ZE50 50 27 timmar 9 timmar 56 min
Tesla Model 3 75 37 timmar 12 timmar 75 min

Vart kan jag hitta nödvändig information om Elbilar?

I tillägg till informationen på sidan Go Arval Electric finns det även ett antal hemsidor med en mängd information om elbilar.

 

www.Miljofordon.se

En svensk hemsida med fakta om miljöklassade fordon, miljöbränslen och regler samt förmåner för miljöbilar. Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad driver miljöfordon.se med stöd från tillväxtverket via den Europeiska regionala utvecklingsfonden.

 

www.Elbilsverige.se

Sveriges Konsumentorganisation för Elfordon. En oberoende organisation som informerar, utbildar och arrangerar seminarier i samverkan med fordonsindustrin, ladd- och energiföretag samt myndigheter.

 

Bil Sweden

Den svenska branschorganisationen för biltillverkare och importörer av fordon. Medlemsföretagen står gemensamt för ca 97% av nybilsförsäljningen i Sverige.   

 

www.EV-database.org

En oberoende internationell hemsida som tillhandahåller omfattande information och data på alla tillgängliga elbilar, sidan innehåller både faktiskt och officiell data.


Vad är räckvidden på en EV? / Hur långt kan man köra på en laddning?

-Detta kan variera mellan fabrikat, modell och hastighet samt klimatförhållande. Även väderförhållanden påverkar batteriförbrukningen. Under vår och sommarhalvåret brukar de flesta elbilarna nå uppemot 90 procent av den specificerade räckvidden. Vid körning på höst/vinter väglag kan man estimera att nå  50-70 procent av angiven räckvidd. Även storleken på batterierna kan variera, vanligtvis är de mellan 50-100 KW.

Utvecklingen inom batterier sker också fort, räckvidden ökar rejält utan att batterierna blir tyngre. De flesta bilmodeller som säljs idag har en räckvidd på 25–40 mil.

I vårt grannland, Norge, har etablering av elbilsmarknaden ökat väsentligt de senaste åren. Under Mars 2021, genomförde Norska TV2 ”Norges största elbilstest.  Syftet med testet var att köra totalt 10 elbilar tomma för att kontrollera vilken som gick längst.” Man testade 10 av de mest populära elbilmodellerna  b.la Tesla Model 3 AWD Long Range, Volvo XC40 Recharge Pure Electric P8, BMW iX3 Full Charged Edition, mfl.

Den faktiska genomsnittsräckvidden på dessa bilar hamnade på 378km. Räckviddstestet utfördes under en mild vinterdag(-3 till -5 grader) i både storstadstrafik och landsväg.  Differensen på den genomsnittliga faktiska räckvidden skilde sig med endast 82km mot den genomsnittliga uppgivna räckvidden på 457km.  


Vilka faktorer påverkar den faktiska räckvidden på en EV?

Liksom alla bilar påverkas en elbil av flera faktorer, den personliga körstilen, hastigheten, vikt, väder och körförhållanden samt terräng påverkar bilens effektivitet.

Temperaturen har en stor inverkan på batteriets effektivitet och påverkar bilens räckvidd samt laddningshastighet. Nivån på bromskraftåtervinning påverkar också räckvidden, motorvägskörning med mindre inbromsning fördelar mindre mängd energi. Ofta tillhandahåller biltillverkarna "räckvidds kalkylatorer" på sina hemsidor.


Vad kostar hemmaladdning av en EV?

De optimala laddplatserna för en elbil är de platser där bilen står parkerad mestadels, exempelvis vid hemmet eller på kontoret. Med hemmaladdare 11 kW tar det cirka 5-6 timmar att ladda en elbil. Det finns även snabbladdningsstationer med högre spänning och styrka, en snabbladdning tar cirka 20-30 minuter. Samtidigt är snabbladdning mer kostsam än vad det kostar att ladda bilen hemma. Det lönar sig att ladda bilen hemma, för att ta reda på hur mycket laddning hemma kostar kan man multiplicera strömpriset med bilens batterikapacitet.  

Arvals EV-erbjudande inkluderar ladd-infrastrukturen, installerad både på ditt kontor och i dina förarhem. Vi säkerställer tillgång till offentliga laddningsplatser och stöder automatisk återbetalning för hemladdning.

Prova på att köra elbil i ditt företag, skicka en förfrågan till oss idag

Är du intresserad att låna elbilar till ditt företag för att prova att köra grönare? Fyll dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig med mer information.

*Gäller endast företag, ej privatpersoner.

SE_Go_Arval_Electric SE_Go_Arval_Electric_1

Volvo XC40 Recharge

Polestar 2

 

MARKNADSFÖRINGSMEDDELANDE

Vi vill gärna kontakta dig med information om våra produkter och tjänster från tid till annan. Naturligtvis kan du välja bort när du vill. Vänligen bekräfta din preferens nedan.

Jag bekräftar att jag har läst och förstått Arvals dataintegritetspolicy

Behöver du information?
Ring oss på 08 – 799 88 90 eller bli kontaktad av oss
SE_GoElectric
Go Arval Electric
Vi bryr oss. Om miljön. Om ditt företags utgifter. Låt oss tillsammans skapa en grönare vagnpark.
Polestar 2 Void
Elbilar
Upptäck elbilar och deras viktigaste egenskaper
evf
Laddning - Hur funkar det?
Lär dig allt du behöver veta om laddning
SE-News
Nyheter, press & insikter
Håll dig uppdaterad och bli inspirerad

Varför Arval

Lita på oss:

En global partner med över 30 års erfarenhet av leasing, vid din sida

Bli vår partner:

våra experter hjälper dig att få den bästa matchningen för dina behov

Vi är här för dig

vi är här när du behöver oss - digitalt eller personligt.

Vi förvaltar, du behåller kontrollen

vi gör hela processen att köra ett fordon lätt